
Assalamualikum... Hari ini aku teruja sangat nak cuba wat KEK PUDING ROTI..
nie 1st time aku wat kek nie.. last raya aku tgk untie aku wat.. so why not i try n ..... hopefully the taste will be ok.. InsyaAllah....
KEK PUDING ROTI
BAHAN-BAHAN :
Butter 250 grm
Roti 1 buku
Susu Segar 1 liter
Telur 8 biji
Gula 1 cawan teh
Asen Vanilla 2 sudu
Kismis.
Badam telah dihiris dan dibakar kering
Cara peyediaan :
Butter di bahagi 2. ½ sapu pada loyang.
Potong roti kepada 4 bahagian dan susun dalam loyang.
½ butter lagi tadi tabur dalam loyang dan diselang selikan dalam susunan roti tadi bersama kismis dan sedikit badam.
Susu + telur + gula+ asen vanila dibancuh rata dan tuang dalam loyang yang ada susunan roti tadi. Tabur baki kismis dan badam pada permukaan atas roti tadi sebagai hiasan.
Bakar selama 1 jam pada suhu 170 °C
BAHAN-BAHAN :
Butter 250 grm
Roti 1 buku
Susu Segar 1 liter
Telur 8 biji
Gula 1 cawan teh
Asen Vanilla 2 sudu
Kismis.
Badam telah dihiris dan dibakar kering
Cara peyediaan :
Butter di bahagi 2. ½ sapu pada loyang.
Potong roti kepada 4 bahagian dan susun dalam loyang.
½ butter lagi tadi tabur dalam loyang dan diselang selikan dalam susunan roti tadi bersama kismis dan sedikit badam.
Susu + telur + gula+ asen vanila dibancuh rata dan tuang dalam loyang yang ada susunan roti tadi. Tabur baki kismis dan badam pada permukaan atas roti tadi sebagai hiasan.
Bakar selama 1 jam pada suhu 170 °C
( tapi aku dah adjust sikit le bahan nie.. cth: butter tu macam banyak jek.. aku amik 1/2 jek... gula tu aku kurang kan sket...)
Kalau nak cantik.. atasnya sapukan kuning telur jek... ( so aku tak der la nak sapu2.. nie ler rupanyer..)
Nyum....nyummm.nyummmmm
Kata untie aku " nak sedap n special sket.... buatkan sos krimnya... guna tepung jagung.... bila nak makan tu.. tuangkan sos tu... letak ceri.. huh.... menarik tertarik....
Thanks U Mak Tam sebab sudi share esipi nie...
So next time akau nak blaja wat kek gula hangus yang sangat spesel jugak ... nie pun menu mak tam jugak.. yg lain dari biasa.. hehehehee
No comments:
Post a Comment